Fynbus.dk benytter cookies for at forbedre din oplevelse.

Klik her for at læse FynBus’ privatlivs- og cookiepolitik.  
    Kontakt osOm FynBus
Dansk
Deutsch
English
Udskriv

Handicapinfo


Er du kørestolsbruger eller fysisk handicappet, kan du læse om adgangsforholdene i busserne og flextrafik her.

 • Få din kørestol med i regionalbussen

  De almindelige regionale ruter* er forsynet med elektriske ramper, som gør det nemmere at komme ind i bussen for kørestolsbrugere.

  Buschaufføren kan i de fleste busser betjene rampen fra sin plads. Udvendig, til højre for bussens midterdør, finder du en knap med et logo for kørestol, som du kan trykke på, hvis du ønsker at gøre chaufføren opmærksom på, du gerne vil have en kørestol med.

  Når chaufføren aktivere den elektriske rampe, vil dørene lukke, bussen sænker sig, og rampen køres langsomt ud, mens der lyder et højt advarselssignal. Når rampen er klar til dig, vil døren blive åbnet igen.

  *Der er ikke elektriske ramper i de regionale uddannelsesbusser – du kan kende disse ruter på, at de har et U i rutenummeret, fx rute 831U.

  Vær opmærksom på, at din kørestol højst må veje 250 kg inkl. dig selv. Du kan ikke medtage din el-scooter/elkørestol i bussen.

 • Få din kørestol med i bybusserne i Odense

  Der er ramper i alle bybusser i Odense. Mange har elektriske rampe, mens resten har manuelle ramper.

  Vi kan ikke garantere, at du på bestemte ruter bliver mødt af en bybus, der har installeret en elektrisk rampe.

  I busser med manuelle ramper skal kørestolsbrugeren have en ledsager med, der kan hjælpe med at udlægge rampen. Chaufføren hjælper som hovedregel ikke med dette.

  Sådan fungerer de elektriske ramper:
  Buschaufføren kan i de fleste busser med elektriske ramper betjene rampen fra sin plads. Udvendig, til højre for bussens midterdør, finder du en knap med et logo for kørestol, som du kan trykke på, hvis du ønsker at gøre chaufføren opmærksom på, du gerne vil have en kørestol med.

  Når chaufføren aktivere den elektriske rampe, vil dørene lukke, bussen sænker sig, og rampen køres langsomt ud, mens der lyder et højt advarselssignal. Når rampen er klar til dig, vil døren blive åbnet igen.

  Vær opmærksom på, at din kørestol højst må veje 250 kg inkl. dig selv. Du kan ikke medtage din el-scooter/elkørestol i bussen.

 • Flextrafik: handicapkørsel

  Som svært bevægelseshæmmet kan du få adgang til kollektiv trafik, når du eksempelvis skal besøge familie eller til fritidsaktiviteter. Også selvom du ikke kan benytte almindelige busser og tog.

  Du kan nemlig igennem din kommune blive visteret til FynBus´ handicapkørselsordning. Du betaler selv en mindre del af kørslen, mens kommunen finansierer størstedelen.

  Det er den kommune, du bor i, som visiterer dig til ordningen, mens du selv bestiller dine ture via internettet eller telefon hos FynBus.

  Læs mere om handicapkørsel her.

 • Flextrafik: almindelig telekørsel

  Du må gerne medbringe hjælpemidler som fx kørestol eller rollator, når du kører med Telekørsel, men ligesom med buskørsel skal du selv komme til og fra køretøjet. Chaufføren er ikke forpligtet til at hjælpe dig.

  Når du bestiller din tur, skal du huske at gøre opmærksom på, at du medbringer hjælpemidler.

  Læs mere telekørsel her.

 • Med bussen: hjælper chaufføren mig?

  Med bussen
  Du skal selv kunne komme ind og ud af bussen. Hvis du ikke selv kan komme ind og ud af bussen, skal du sørge for at have en ledsager med, der kan hjælpe dig. Chaufføren hjælper som hovedregel ikke med dette. Chaufføren sørger for at rejsekort check-ind standeren er klar til dig, når du stiger på ved bussens midterdør.

  Busser med elektriske ramper
  I busser med elektriske ramper er det chaufføren, der sørger for at køre rampen ud. Du kan give tegn til chaufføren, at du ønsker, at vedkommende kører ramper ud, ved at trykke på knappen med logo for kørestol til højre for bussens midterdør.

  Busser med manuelle ramper
  I busser med manuelle ramper skal du have en ledsager med, der kan hjælpe med at udlægge rampen. Chaufføren hjælper som hovedregel ikke med dette.

  Blinde og svagtseende
  Chaufføren hjælper gerne blinde og svagtseende med at checke deres rejsekort ind i bussen, hvis de har behov for det.

 • Med Flextrafik: hjælper chaufføren mig?

  Med Flextrafik
  Der er forskel på, hvad du kan forvente af hjælp fra chaufføren. Chaufførens serviceniveau afhænger af, om du har bestilt handicapkørsel eller almindelig telekørsel.

  Med visiteret kørsel (fx handicapkørsel)
  Chaufførens serviceniveau afhænger af kommunens visitation. Det betyder, det er kommunen, der tager stilling til, hvor meget at chaufføren må hjælpe dig. Læs mere om handicapkørsel her.

  Med åben, ikke visiteret kørsel (Telekørsel)
  Telekørsel sidestilles med at tage bussen. Du skal derfor være selvhjulpen, når du benytter telekørsel. Du må gerne medbringe en kørestol eller rollator, du skal bare gøre opmærksom på det ved bestilling af kørslen. Læs mere om telekørsel her.

 • Kan jeg tage min førerhund gratis med?

  Ja, du kan gratis tage din førerhund med i bussen og i teletaxien.

 • Få ekstra rabat med et rejsekort til handicappede

  Som handicappet rejser du til halv pris i forhold til den almindelige rejsekort voksentakst, når du rejser på rejsekort.

  Rabatten til handicappede gælder for produkterne Rejsekort Personligt, Pendlerkort og Pendler Kombi.

  Du kan se taksterne for 2019 her.

  For at kunne få et rejsekort til handicappede kræver det, at du kan fremvise et af følgende identitetskort:

  · Ledsagerkort Danmark

  · Medlemskort fra Dansk Blindesamfund

  · Medlemskort fra Synscenter Refsnæs

  Se, hvordan du bestiller et rejsekort til handicappede i næste afsnit Hvordan bestiller jeg et rejsekort til handicappede.

 • Hvordan bestiller jeg et rejsekort til handicappede

  Du skal kontakte rejsekort kundecenter på telefon 7011 3333 (hverdage kl. 08-18, lørdage kl. 10-15), der herefter vil fremsende et bestillingsskema til dig. Du kan også få udleveret et bestillingsskema i vores kundecenter i Odense.

  Du skal udfylde bestillingsskemaet og sende det til adressen på bestillingsskemaet sammen med et pasfoto og kopi af mindst to forskellige typer legitimation, hvoraf din adresse skal fremgå af mindst det ene. Du kan også aflevere det hele i vores kundecenter.

  Du finder vores kundecenter her.

 • Hvordan checker jeg en ledsager ind på mit rejsekort?

  Når I rejser med bus, skal I sige til chaufføren, at der skal checkes en medrejsende ind på rejsekortet. Chaufføren vil herefter fortæller jer, hvad I skal gøre.

  Din ledsager checkes ind på dit rejsekort til børnetakst, hvis du samtidig kan vise et medlemskort til Dansk Blindesamfund, Synscenter Refsnæs eller Ledsagerkort Danmark.

  Hvis du ikke ønsker, at din ledsager skal checkes ind på dit rejsekort, kan din ledsager i stedet købe en kontantbillet, Mobilbillet eller Print-selv-billet til børnetakst, såfremt du kan fremvise et af førnævnte medlemskort.

  Rejser du altid sammen med en ledsager, kan du med fordel få indstillet dit rejsekort således, at du og din ledsager automatisk checkes ind på dit rejsekort, når I checker ind i bussen. Det betyder, at I ikke skal en tur forbi buschaufføren i bussen, når I stiger på bussen, men blot kan checke-ind ved bussens midterdøre.

  Ønsker du denne permanente indstilling på dit rejsekort, skal du besøge FynBus kundecenter i Odense.

FynBus på Facebook


Har du brug for hjælp, kan du også finde os på Facebook.

Vi svarer på spørgsmål, og du kan få trafikinformation og nyheder.

Kundeservice på telefonen


Hvis der er noget, du ikke kan finde svar på, så er du velkommen til at ringe til os.

6311 2200

Skriv til os


Har du ris, ros eller noget, du gerne vil have svar på?

Så skriv endelig til os.

Ris og ros